Voedingseigenschappen van Pata Negra ham | Spaanse Ham

GENIET VAN DE BESTE IBERISCHE EN SERRANO HAM  Ga naar de winkel!

De hoofdreden voor het success van pata negra ham in Spanje en in de rest van de wereld is zonder twijfel hoofdzakelijk te wijten aan de smaak en aan het plezier dat ervaren wordt tijdens het consumeren. Maar we mogen niet vergeten dat de voedingseigenschappen van pata negra ham fantastisch zijn en dat we het daarom hebben over een gezonde voedingswaar dat aanbevolen wordt door diëtisten als ideale aanvulling voor een gezond en gebalanceerd dieet.

De exclusieve voedingseigenschappen van pata negra ham

Het eerste dat men moet begrijpen is dat niet alle soorten ham dezelfde eigenschappen bieden als het gaat over de voedingswaarde. Het feit dat de varkens vetgemest werden op de open weide met een voeding van uitsluitend eikels en andere voeding die op de weide gevonden wordt, zoals wortels en grassen zorgt ervoor dat de voedingseigenschappen van pata negra ham substantieel anders zijn dan die we aantreffen in hammen die komen van witte varkens.

Meer bepaald is pata negra ham vooral rijk aan proteïnen en vetten zoals in mineralen en vitaminen oplosbare vetten van de complexen B en E. Bovendien maakt de hoge graad van verteerbaarheid die het heeft zeer aanbevelenswaardig. Laten we dit eens in detail bekijken.


propiedades nutricionales del jamón ibérico guijuelo

Pata Negra ham uit Guijuelo

Rijk aan proteïnen en lipiden

Zowel de Serrano als de Pata Negra ham hebben een hoog gehalte aan proteïnen, hoewel die van laatste van hogere kwaliteit zijn. Dat is zo omdat het gehalte van aminozuren per gram proteïnen hoger is, wat ervoor zorgt dat de voedingseigenschappen van Pata Negra ham hoger liggen voor dezelfde kwantiteit geconsumeerde voeding.

Bovendien zorgt het rijpingsproces waaraan de Spaanse ham wordt blootgestelt voor een reactie die «proteolyse» genoemd wordt, die het verteren van de ham verbeterd. Dit is erg belangrijk want met een verteerbaarheidsgraad tussen zo’n 85% en 100% zoals van deze Spaanse ham, ligt de verwerking van voedingsstoffen veel hoger.

Het hoge gehalte aan intramusculair vet is een zeer belangrijke bron van vetzuren (niet verzadigde), het gehalte van verzadigde vetten veel lager zijnde dan dat van hammen die komen van witte varkens.

Deze parameters geven aan dat een regelmatige consumptie van Pata Negra ham het «goede» cholesterolgehalte verhoogd en het «slechte» cholesterolgehalte verlaagd. wat diëtisten reeds sinds meerdere jaren voorschrijven in het zogeheten meditterane dieet als één van de belangrijke elementen in het bijdragen van calorieën en andere bevorderlijke voedingsstoffen.

Verschillen in voedingseigenschappen tussen Pata Negra en Serrano

Naast de duidelijke verschillen wat de organoleptische eigenschappen betreft die de een en de andere hebben, zijn beide hamsoorten behoorlijk verschillen wat betreft ras, voeding en andere factoren die komen van het bereidingsproces.

Zowel het ras als de voeding zijn doorslaggevend voor het vetgehalte en de kwaliteit ervan. Wat dit betreft, zoals we hiervoor al uitgelegd hebben, zijn de voedingseigenschappen van Pata Negra ham duidelijk beter als die van een ham van een wit varken.

 

Voedingsinformatie van Pata Negra ham

Per 100 gram

Calcium

27,08 mg

Koolhydraten

0,10 g

Energie

375 Kcal

Zwavel

157,5 mg

Vetten

22,4 g

Ijzer

3,35 mg

Magnesium

157,5 mg

Kalium

153 mg

Proteïnen

43,2 g

Sodium

1110 mg

Vitamine B12

15,68 µg

Vitamine E

11 µg


Wat ook opvalt is het belang van de voeding in het weidedieet gerelateerd aan het hoge gehalte aan vitamine E dat we terugvinden in Pata Negra ham van eikel-varkens. Dit is zeer belangrijk want deze vitamine speelt een rol in het rijpins- en oxidatieproces van de ham, welke minder is als die we terugvinden bij Serrano ham en dat resulteert in minder zout vlees.

Naast deze excellente eigenschappen moeten we het hoge gehalte aan mineralen zoals magnesium, zwavel, ijzer en vitamine B1 en B12 eraan toevoegen.

Pata negra ham, een bevorderlijke voeding voor de gezondheid

Alle hiervoor vermeldde feiten brengen ons tot de conclusie dat de voedingseigenschappen van pata negra ham ideaal zijn voor het volgen van een gezond en gebalanceerd dieet, bovenop het feit dat het voordelen met zich meebrengt is bepaalde gevallen.

Aan de ene kant maakt het hoge gehalte aan proteïnen het ideaal voor spierontwikkeling, waardoor diëtisten het aanbevelen tijdens de groeiperiode of tijdens de zwangerschap.

Anderzijds maakt de niet te verwaarlozen aanwezigheid van vitaminen van de B groep het zeer geschikt om depressieve of stresserende omstandigheden door te komen zoals een herstelperiode van een ziekte of operatie. Maagproblemen kunnen ook een goeie context geven om Spaanse ham te nuttigen vanwege de hoge verteerbaarheidsgraad.


propiedades nutricionales del jamón ibérico salud nutrición

Pata negra ham, een gezond voedingsmiddel


Dit is geen optimistisch idee omtrent de eigenschappen van pata negra ham, maar wel de conclusie die gemaakt wordt na vele wetenschappelijke studies van de laatste decennia, welke overduidelijk aangetoond hebben wat de voordelen zijn voor de gezondheid als Spaanse ham met mate gegeten wordt.


Alles over ham

Inhoud

Uitleg Snijtechnieken
Cutting step Cutting step Cutting step Cutting step Cutting step
DOWNLOAD PDF
GENIET VAN DE BESTE IBERISCHE EN SERRANO HAM Ga naar de winkel!