Serrano ham consumeren | Spaanse Ham

GENIET VAN DE BESTE IBERISCHE EN SERRANO HAM  Ga naar de winkel!

Het is geen groot mysterie maar je moet wel met een aantal belangrijke factoren rekening houden betreffende het consumeren van Serrano ham onder de beste omstandigheden. Temperatuur is daarbij zeker de belangrijkste. en die hoort te schommelen tussen de 20 en 25 ºC, zodat de ham al zijn organoleptische eigenschappen zoals zicht, textuur, smaak en aroma behoudt en overbrengt.

Met deze temperaturen is het vet op het perfecte punt om zich te mangen met het magere vlees en is de ham veel sappiger. De ham wordt doorgaans op plakjes geserveert, waarvoor er enige handigheid vereist is. Het meest ideale zijn fijne en niet brede plakjes.

Het is duidelijk dat wanneer de ham niet goed is er weinig aan gedaan kan worden, maar het is zeker dat een slechte ham die goed gesneden is veel wint en een goeie ham die slecht gesneden is.

Daarom is deze laatste stap zo belangrijk. Zowat niemand twijfelt erover dat handgesneden beter is dan machinaal gesneden en daarom loont het de moeite om je een beetje in te zetten en te leren hoe je een ham correct en veilig snijdt.De hoofdreden heeft te maken met het soort van mechanische wrijving tussen het vlees en het snij instrument. Als het machinaal gesneden wordt. dan kan de hoge temperatuur van de schijf in contact met de ham er toe leiden dat de smaak verandert en er een verlies voedingsstoffen plaats vindt.

Als er daarentegen met de hand gesneden wordt (mes), levert de zachte maar toch stevige beweging waarmee we het mes tussen het vlees laten glijden, veel zachtere plakjes op die alle voedingswaarden blijven behouden (je mag niet vergeten dat ham zeer rijk is aan Vitamine E en B).

De meest voorkomende vorm van het serveren van ham op tafel is de plakjes op een bord leggen, liefst niet te veel (zonder dat ze zich opstapelen) en op een sierlijke en aantrekkelijke manier verspreidt over het hele oppervlak. Het is altijd beter om alleen dat af te snijden wat genuttigd zal worden.

Op die manier verzekeren we er onszelf van dat de ham zo sappig mogelijk is en dat hij niet z'n organoleptische eigenschappen verliest. Onthoudt dat de beste manier om de plakjes te bewaren is om ze niet af te snijden, enkel op de dag van consumptie.

De traditionele manier om Serrano ham te consumeren is met brood vergezeld van wijn of bier. Op sommige plaatsen wordt er brood met tomaat voor gemaakt of wordt hij vergezeld van droge sherry, medium droge sherry of cava.

Het interessante van Serrano ham is dat het een hoog umami gehalte heeft (wat als de vijfde smaak gekwalificeerd wordt), want het is ook een excellent ingrediënt voor veel soorten recepten, waaronder veel traditionele, zoals meloen of ananas met ham, of kroketten van Serrano ham, allemaal zeer gemakkelijk te bereiden.


Alles over ham

Inhoud

Uitleg Snijtechnieken
Cutting step Cutting step Cutting step Cutting step Cutting step
DOWNLOAD PDF
GENIET VAN DE BESTE IBERISCHE EN SERRANO HAM Ga naar de winkel!