Recepten met Spaanse ham | Spaanse Ham

GENIET VAN DE BESTE IBERISCHE EN SERRANO HAM  Ga naar de winkel!
Serrano ham en vooral Iberische ham zijn producten die geen overdreven uitgewerkte recepten nodig hebben om al hun grandeur te kunnen uitdrukken. Een fijn plakje hoog kwalitatieve ham alleen kan genoeg zijn om de meest exigente tong te bekoren. Desalniettemin bestaan er veel recepten met Spaanse ham, die gemakkelijk te bereiden zijn en die een mooi alternatief bieden voor het consumeren van ham. Hierna volgen enkele ideeën.
 
Ham met meloen: Een ware klassieker, vooral in de warmere periodes van het jaar en één van de gemakkelijkst mogelijke recepten. Je moet alleen maar een aantal fijne plakjes van een goeie ham snijden, of het product reeds gesneden kopen en bij een zoete meloen serveren.

Er bestaan documenten die zeggen dat dit recept uit de achttiende eeuw komt en sindsdien een van de meest geliefde recepten van regelmatige hamproevers is. Je kan de meloen in verschillende vormen snijden, zoals partjes, fijne schillen of op bolletjes en opdienen op een bord of op spiesjes.
Spaanse ham met meloen

Brood met tomaat en ham: Een andere klassieker, onmisbaar in Catalonië en meer en meer geapprecieerd in de rest van Spanje. Hoewel elk soort brood gebruikt kan worden, is het aanbevolen om pagés brood te gebruiken (een vast, stevig tarwebrood).

Sommigen kiezen ervoor om tomaat direct op het brood te smeren, terwijl anderen de tomaat liever eerst pellen en fijnstampen. In beide gevallen is de laatste afwerking een scheutje goeie olijfolie. Er bestaan andere varianten met geroosterd brood, knoflook erop smeren en daarna de tomaat.
 
Witlof met ham: Wikkel voorgekookte witlof in plakjes Spaanse ham. Dit is de basis, maar erna kan er kaas over gedaan worden om te smelten en daarna te gratineren of goed met een Roquefort soep.

Asperges met ham: Een recept dat erg veel lijkt op het vorige. Je kan ervoor kiezen om de asperges te koken, te sauteren of in de oven te laten garen. Normaal gezien wordt er geen kaas of saus gebruikt omdat zowel de asperges als de Spaanse ham een zeer specifieke smaak hebben die de hoofdrol horen te spelen.
 
Hamkroketten: Zonder twijfel het moeilijkste en bewerkelijkste recept met Spaanse ham. Ten eerste moet je een beetje knoflook en ui fruiten met kleine stukjes of schilfers ham in een beetje olijfolie of boter. Verder moet je gezeefde bloem toevoegen, om klonteren te voorkomen, en daarna melk erbij gieten en roeren totdat alles goed gemengd is.

Ook kan je er zout bij doen, peper, peterselie enz. en eenmaal de massa klaar is, hem op een plaat of dienblad lang en breed uitstrijken. Laten afkoelen en daarna stukjes eraf snijden en vorm geven om ze daarna door een opgeklopt ei, bloem en paneermeel te halen. Daarna moeten ze enkel nog gefrituurd worden in veel en voldoende hete olie.
 
Erwten met ham: Een recept met Spaanse ham dat redelijk eenvoudig is en schitterende resultaten opleverd. Voor je begint moeten de erwten gedurende circa 15 minuten gekookt worden, als ze vers zijn, of gedurende de tijd die aangegeven is op de verpakking als je diepgevroren erwten gebruikt. Anderzijds fruit je een beetje ui, lente ui en of knoflook en je voegt de ham toe in blokjes of schilfers.

Optioneel kan er een beetje wijn gebruikt worden om de smaak te benadrukken. Er kan ook ei gebruikt worden om tot een mengelmoes te komen.
Hamkroketten

Salmorejo met hamkrokantjes: Om de salmorejo (dikke soep) te bereiden heb je minstens één kilo rijpe tomaten nodig, ui en paprika's, die fijngestampt moeten worden. Het wordt aanbevolen om de tomaten eerst te pellen. Hiervoor moet je ze gewoon een paar minuten in kokend water laten zakken en daarna zijn ze gemakkelijk te pellen.

Hierna voeg je er vochtige broodkruimels aan toe en blijf je fijnstampen terwijl je er olijfolie aan toe voegt. Nu is de salmorejo klaar en die kan geserveerd worden met blokjes of schilfertjes kwaliteitsham. Optioneel kan je de Spaanse ham licht bakken zodat de ham krokant wordt.
 
Naast deze recepten kan de ham gebruikt worden als ingrediënt in legio andere recepten. Dat kan in zee, berg of gemixte paellea, in omeletten, pannekoeken, pizza's of salades.

We zien dat de recepten met Spaanse ham een klassieker zijn in de Spaanse gastronomie, één van die smakelijke producten die de smaak in gerechten verhogen, dé reden waarom we kunnen zeggen dat iedereen een verschillende smaak heeft en dat er geëxperimenteerd kan worden zonder einde.

Alles over ham

Inhoud

Uitleg Snijtechnieken
Cutting step Cutting step Cutting step Cutting step Cutting step
DOWNLOAD PDF
GENIET VAN DE BESTE IBERISCHE EN SERRANO HAM Ga naar de winkel!