Herkomstbenaming van Pata Negra ham | Spaanse Ham

GENIET VAN DE BESTE IBERISCHE EN SERRANO HAM  Ga naar de winkel!
Er zijn veel factoren die meetellen als het erop aankomt om het kwaliteitsniveau van een pata negra ham te bepalen. De regulariserende instellingen zorgen voor het verstrekken van het herkomstbenamingscertificaat van pata negra ham, wat zowel het fokken als de productie uitgevoerd werden volgens de meest strikte kwaliteitsnormen. Laten we eens bekijken welke dat zijn!

Herkomstbenaming van pata negra ham: zet in op kwaliteit

Pata negra ham, zoals andere producten, valt onder een systeem voor kwaliteitsregularisatie dat gesteund wordt door de Europese Unie sinds 1992 en gebruikt wordt als methode om toegevoegde waarde te identificeren en creëren voor agrarische producten die exlusief uit een bepaalde streek komen of geproduceerd werden door een procedé dat een bepaalde kennis vergt. 

Het soort van herkomstbenaming voor pata negra ham is de zogenaamde DOP (Beschermde herkomstbenaming), uitgevonden ter bescherming en garandering van de kwaliteit van de producten die van een bepaald geografisch gebied komen en die geproduceerd werden dankzij het in praktijk brengen van lokale kennis, die de producten uniek maken voor twee redenen: een natuurlijke omgeving (klimaat, temperatuur, natuurlijke rijkdommen) die ideaal is voor de productie en enkele producenten die over de tijd kennis geërfd hebben.

denominación de origen del jamón ibérico
Hangende hammen

Waarom een herkomstbenaming?

Er zijn drie objectieven die nagestreeft worden met deze kwaliteitscertificaten. Enerzijds wordt een gediversificeerde productie gestimuleerd in streken waar agricultuur het grootste socio-economische goed is. Bovendien worden de producenten beschermd en wordt fraude of foutieve toeëigening van merken, namen of benamingen vermeden.

Tenslotte geniet de consument van meer transparentie en betere informatie over hetgene wat hij koopt. In Spanje bestaan er vier soorten herkomstbenamingen voor pata negra ham: Dehesa de Extremadura, Guijuelo, Huelva en Los Pedroches. In alle gevallen moet het kwaliteitsetiket dat toegekend werd door de Regularisatie Raad duidelijk zichtbaar zijn voor een snelle identificatie van het product.

4 gourmet herkomstbenamingen

Elke herkomstbenaming voor pata negra ham volgt een kwaliteitsnorm die refereert naar de rijpingstijd, raspuurheid (minstens 50%, resultaat van een mix met een 100% Iberische zeug), het soort van aangewende snijding, de organoleptische eigenschappen van het eindproduct en naar andere factoren die niet van minder belang zijn zoals de chemische samenstelling, het gewicht van de dieren of het labelen.

Over het algemeen zijn de kwaliteitsstandaarden even hoog voor de vier herkomstbenamingen en komen overeen met de meeste parameters, waarbij gelet moet worden op wat het grootste verschil is tussen de ene en de andere herkomstbenaming en dat is in werkelijkheid de geografische herkomst van de varkens.

DOP Dehesa de Extremadura

 
De Spaanse ham herkomstbenaming Dehesa de Extremadura refereert naar varkens die strikt voldoen aan wat we hiervoor weergaven en die opgebracht werden op de cacereña en pacense weiden (met steen- en kurkeiken beboste weiden), meer precies in 45 gemeentes van Cáceres en in 40 van Badajoz in de regio’s van de San Pedro Sierra.

Gredos, Sierra Montánchez, Ibor-Villuercas en het zuidoosten van Badajoz. Deze hammen kenmerken zich door minder zout te zijn, met zeer roze en zacht vlees, wat resulteert in een aangename smaak en aroma.

DOP Los Pedroches

 
Op zijn beurt beperkt de Spaanse ham herkomstbenaming Los Pedroches zich tot een regio met een speciaal microklimaat met een weide, gesitueerd ten noorden van Córdoba, en het zijn de producenten van 32 gemeenten die het kwaliteitsetiket krijgen.

De hammen kenmerken zich doordat ze zeer weinig vezels hebben en een erg glanzend vet die tot in de perfectie met de roze kleur van het vlees combineert, wat resulteert in een ware Iberische smaakexplosie op de tong.

denominación de origen del jamón ibérico guijuelo
Guijuelo herkomstbenaming
 

DOP Guijuelo

 
Betreffende de pata negra ham herkomstbenaming Guijuelo, moeten de varkens geproduceerd (opgebracht en vetgemest) worden in diverse streken van Zamora, Ávila, Segovia, Cáceres, Badajoz, Sevilla, Córdoba, Huelva, Toledo en Ciudad Real, alhoewel het bereidingscentrum gereduceerd wordt tot 77 gemeenten dichtbij Guijuelo, ten zuiden van Salamanca.

De hammen met deze herkomstbenaming zijn ook niet al te zout, bijna meer zoet en met een zeer intens aroma als resultaat van een lange rijpingstijd. Deze Spaanse ham heeft een intens roze kleur en vet met gouden kleuren.

DOP Huelva

 
Tenslotte is er de herkomstbenaming Huelva die refereert naar varkens die opgebracht werden op weides in de provincies Huelva, Cádiz, Sevilla, Córdoba, Málaga, Cáceres en Badajoz, en bereidt worden in één van de gemeenten in de regio die vlakbij de Sierra ligt. Dit zijn normaal gezien smalle en lange hammen met grijstinten of zelfs wit op de kant. Op het ideale rijpingsmoment is het vlees roze en de smaak exquise.
 
 

Alles over ham

Inhoud

Uitleg Snijtechnieken
Cutting step Cutting step Cutting step Cutting step Cutting step
DOWNLOAD PDF
GENIET VAN DE BESTE IBERISCHE EN SERRANO HAM Ga naar de winkel!