Handgesneden of machinaal gesneden Spaanse ham | Spaanse Ham

GENIET VAN DE BESTE IBERISCHE EN SERRANO HAM  Ga naar de winkel!

Dit is een vraag die voor velen misschien voor de hand ligt, vooral als het om op Spaanse ham getrainde proevers gaat. Maar, waarom? We bekijken de verschillen tussen handgesneden ham en machinaal gesneden ham.

Handgesneden ham of machinaal gesneden ham

De vraag uit duizenden. Wat zeker is dat veel mensen er de voorkeur aangeven om machinaal gesneden plakjes ham te kopen omdat het gemakkelijker en sneller te nuttigen is. Als je er daarentegen op zoek naar bent om het beste van de kwaliteiten uit een ham te halen, dan is het beter dat je het zelf snijdt of dat je verpakte handgesneden Spaanse ham koopt. Iets duurder maar het loont de moeite.

Verder dan het feit dat de organoleptische eigenschappen beter bewaard blijven, dat door veel specialisten bevestigd wordt, is het snijden van Spaanse ham een excellente estetische bezigheid en een meester ham-snijder aan het werk zien is een waar plezier. Een personage dat al onze respect verdient. Je kan jezelf ook in een expert veranderen met een beetje tijd en veel oefening.

Waarom met de hand?

Het grootste probleem bij het machinaal snijden is dat er een frictie ontstaat en een opwarming van het snijvlak, oftewel van de plakjes. Dit tast de smaak aan en dit verdoezeld het zicht op de verschillende plaatsen waar de plakjes afgesneden worden, bil, achterbil, kuit en de schenkel. Bovendien kan deze opwarming een verandering van bepaalde voedingswaarden teweegbrengen.


jamón cortado a mano

Meester hamsnijder


Een Spaanse ham met de hand goed snijden doet men stevig maar zacht, het lemmet over de lengte en breedte van de ham laten glijdend om zo exquise en fijne plakjes te krijgen.

Dit is zonder twijfel een van de grote geheimen uit de wereld van ham, en zij die de mogelijkheid hebben gehad heeft zal het verschil gemerkt hebben wanneer de ham gesneden werd door een specialist. In dit geval smelt de ham in de mond en alle noten komen op ene zeer intense manier naar boven.

Waarom machinaal?

Wat zeker is, is dat er snijmachines bestaan van uitstekende kwaliteit die de mogelijkheid hebben om de Spaanse ham overdwars te snijden, waarbij de richting van de vezels wordt gerespecteerd. Velen zeggen dat dat de warmte die ontstaat de ham niet beschadigd maar zelfs verbeterd. Het is duidelijk dat het uiteindelijk de persoonlijke mening is die telt.


jamón cortado a mano

Snijvleesmachine om ham te snijden


Men moet er rekening mee houden dat de presenteerwijze en de behandeling die vooraf gaat aan het nuttigen van eender wat, een product veel aantrekkelijker maken. In dit geval vergt de handgesneden Spaanse ham een ritueel dat zijn smaak alleen maar kan verbeteren. Maar we mogen niet vergeten dat het belangrijkste is dat de ham van goede kwaliteit is. Een goeie Spaanse ham die voor 100% van eikel-varkens komt is zeker een echte garantie voor succes.


Alles over ham

Inhoud

Uitleg Snijtechnieken
Cutting step Cutting step Cutting step Cutting step Cutting step
DOWNLOAD PDF
GENIET VAN DE BESTE IBERISCHE EN SERRANO HAM Ga naar de winkel!