Combinaties met Pata Negra ham | Spaanse Ham

GENIET VAN DE BESTE IBERISCHE EN SERRANO HAM  Ga naar de winkel!
Combineren met pata negra ham is een praktijk die kunst en wetenschap gelijkmatig combineert, en die er in principe uit bestaat om het meest toepasselijke drankje te vinden voor deze exquise delicatesse.
 
Over de laatste jaren zijn het meer en meer de personen die geïnteresseerd en gepassioneerd zijn voor dit soort kennis, want het aantal wedstrijden en evenementen die georganiseerd worden en rond deze vraag draaien, zowel in Spanje als in de rest van de wereld, groeit nog immer. Waaruit bestaat het eigenlijk?
 
De term combinatie (maridaje = huwelijk) refereert naar de gelijkaardigheid tussen twee elementen en impliceert een bepaalde harmonieuze relatie tussen de twee. Daarom bestaat er een stroming binnen de pata negra ham combinaties die het liever over harmonie en niet zo graag over combinatie heeft.
 
Door de wijnproductie en de aanwezigheid van alle niveau's van wijn op alle tafels in het Spaanse land, bestaat er een natuurlijke, bijna symbiotische relatie tussen Spaanse ham en wijn. In het geval van pata negra ham, een product dat op zichzelf de grootste fijnproevers verrukt, kan een goede 'partner' resulteren in een degustatie ervaring die onmetelijk veel beter is.
 
Net hiervoor zetten de experts in hamcombinaties zich in, in het vinden van een soort wijn of andere drank waarbij beide producten hun smaak verbeteren, samengaan of de eigenschappen van één ieder respecteren, een aantal parameters die gebaseerd zijn op waarnemingservaring en niet zo zeer op de traditionele gastronomie of tafelregels.
 
De groeiende specialisatie op dit terrein staat ons vandaag de dag toe om een classificatie te maken van passende dranken om met Spaanse ham te combineren, maar ook om een aantal algemene maar toch exacte regels vast te leggen.
Wijn en pata negra ham, de ideale combinatie

Ondanks dat traditioneel gedacht werd dat ham en zoete wijnen, zowel sprankelende als gewone, een gezonde combinatie was, wordt dit vandaag de dag voor wat het proeven van Spaanse ham betreft als de slechtse gezien, vanwege het hoge suikergehalte dat tegen de intense smaak van de pata negra ham ingaat en waaruit een gebrek aan 'vloeiend' proeven ontstaat.
 
Ook niet geaccepteerd zijn witte en rosé wijnen, met fruitige en bloemachtige tonen, zeer aromatisch en met de tendens om boven andere smaken uit te komen, de reden waarom ze ten opzichte van Iberische ham een voorspelbaar negatief resultaat geven.
 
Droge sprankelende wijnen, zoals Cava of Champagne blijken huwelijkskandidaten die dag na dag meer aanhangers vinden. Zonder de eigen identiteit en body op te geven, gaan deze wijnen een zeer goede band aan met pata negra ham, waarbij de smaak wordt versterkt en viceversa zonder daarbij de eigen persoonlijkheid op te geven.
 
Wat de rode wijnen betreft, reserva's en crianza's, zijn er enkele die te sterk kunnen zijn, maar over het algemeen creëert het hoge gehalte aan tannine's die deze soorten wijn hebben een erg aangename beleving die de Iberische ham als het ware omhult en van de twee smaken laat genieten.
 
Jonge en lichte wijnen zijn ten zeerste aan te bevelen als Iberische hamcombinatie, want ze relationeren op een zeer vloeiende manier en maken nieuwe tonen aan die je in geen van beiden individueel terug vindt. Tot slot zijn zo goed als alle experten het eens over dat 'genereuze' wijnen, zoals fino sherry en manzanilla sherry zonder twijfel het beste zijn.

De scherpe, doordringende smaak zorgt er alleen al voor dat de meest aangename ondertonen van de pata negra ham naar boven komen, de reden waarom ze de onbetwiste nummer één van de lijst zijn.

Alles over ham

Inhoud

Uitleg Snijtechnieken
Cutting step Cutting step Cutting step Cutting step Cutting step
DOWNLOAD PDF
GENIET VAN DE BESTE IBERISCHE EN SERRANO HAM Ga naar de winkel!